Locuri de vizitat pe coasta Mării Negre



    O dată trecuţi graniţa pe la Vama Veche, coasta Mării Negre începe să prindă un alt contur decât cel cunoscut.


    Drumul E87 ne va conduce în următoarele 30 de minute la cel mai înat şi cel mai vechi far de pe coasta bulgară.
    Este situat la 10 m deasupra mării, pe faleza abruptă şi stâncoasă a Capului Shabla, printre ruinele unei fortăreţe din secolul al IV-lea. 


    Ţin să precizez că farul este înconjurat de un gard de plasă, astfel încât aceesul fiind restricţionat.

    În drumul nostru spre următorul obiectiv, am descoperit un festival de zmee. Din păcate nu ştiu exact cum se numeşte plaja unde a avut loc. Tot ce ştiu este că se afla la jumătatea drumului dintre far şi localitatea Tyulenovo. Perioada în care noi am fost este început de septembrie.


    Stâncile din Tyulenovo mi-au adus aminte de “Boca do Inferno”. Ele sunt o adevărată încântare pentru cei care adoră astfel de peisaje.


    Te sfătuiesc să parchezi în zona hotelului Tyulenovo, unde vei fi aproape de portul pescarilor.


    Din acest punct nu avem foarte mult de mers, doar că pentru o mai bună vedere recomand să se meargă pe zona stâncoasă şi nu pe poteca de pământ. Peisajele sunt mult mai spectaculoare astfel.



    Noi ne vom continua drumul către Kap Kaliakra dar nu înainte de a lua masa de prânz.
    Pentru masa de prânz recomand să vă opriţi la Ferma de Midii Dalboka. Acesta este situată la aproximativ 10 km de Kaliakra, în direcția Kavarna. 
    Meniul bilingv și divers constă în specialități de pește, scoici aduse din larg și fructe de mare. Se poate achita şi în lei.

    Ce mai recomand a se vizita până la Kap Kaliakra: 

        - Ezerets este un loc în care oamenii merg cu cortul și stau într-o pădure de pini, pe țărmul Mării Negre, la bulgari.



        - Plaja Rusalka este localizată într-un golfulet, are nisip fin, dar şi zone cu pietre. Poate fi vizitată atât de către turiştii cazaţi în complex, cât şi de către cei care vin din afara acestuia.


        - Golful Păsărilor sau Taukliman aşa cum mai este cunoscut la bulgari, se află la doar 2 kilometri de centrul din Rusalka şi găzduieşte în timpul migraţiei sezoniere sute de păsări, multe dintre ele protejate prin lege. Golful include şi o serie de peşteri de dimensiuni mici, printre cele mai frumoase numărându-se Golyamata maara, Temnata dupka, Iglenoto uho şi peştera Aragonitovata.

       - Golful şi plaja Bolata are o formă de semicerc aproape perfectă, ceea ce-i dă o frumuseţe incontestabilă. Dacă vrei să faci poze wow, cele mai reuşite cadre le vei surprinde nu de pe plajă, ci de pe dealul stâncos din spatele acesteia.




Comments

Popular Posts