Cascada Obârșia Ialomiței

    

 

    După o pauză destul de lungă în care nu prea am făcut mişcare, ne-am decis să revenim cu o drumeţie cât de uşoară posibil. Astfel ne-am decis să pornim dis de dimineaţă către telecabina Peştera, unde de altfel am şi lăsat maşina şi am pornit pe barcajul bandă albastră către cascada Obârşia Ialomiţei.

    După 20-30 minute de la plecare se ajunge la o intersecție de trasee. Aici traseul nostru face stânga pe bandă albastră, urmând să ne întâlnimi cu cirezi de vite precum şi cu măgăruşi.





    Traseul continuă să urce ușor prin Valea Obârșiei pe o coamă ce merge paralel dar la distanță de firul apei. Poteca traversează pârâul „Izvorul Obârşiei”, lasă cascada în stânga și urcă abrupt pragul înalt dintre cele două căldări, șerpuind printre stânci și pietre. Imediat ce ai ajuns sus, urcușul continuă domol prin vale, pe fundul căldării superioare, iar pe la mijlocul acesteia trece pe lângă Mecetul Turcesc, un imens bloc de calcare, pe care îl lăsăm în stânga.





    După un timp ai impresia că e foarte aproape, dar totuşi mai durează până ajungeți la baza ei (deşi se vede în zare). Având o cădere de 100 metri zgomotul produs de aceasta se aude de la distanță mare. Aceasta cade în trepte, formând alte mini cascade.



    Surescitaţi la gândul că totuşi condiţia noastră fizică nu este atât de rea precum cum credeam, am zis să mai înaintăm pe traseu cu gândul că poate mai avem o şansă şi vedem ultimi rododendroni din acest sezon. Zis şi făcut, după ce ne-am odihnit timp de o oră la cascadă, ne-am luat inima în dinţi şi am început urcușul. Acesta a devinit din ce în ce mai greoi măsură ce avansam. Norocul nostrum a fost ca nu am fost nevoiţi prea mult deoarece, rododendronul ne-a ieşit în cale mai repede decât credeam.



    Câteodată e bine să faci un efort în plus pentru că poţi avea parte de surprise plăcute, dar în acelaşi timp trebuie să şti când să te opreşti şi să fi recunoscător pentru ce ai avut parte. Deşi eram conştienţi că nu mai erau decât 1-2 ore până la Cabana Omu, am preferat să ne întoarcem şi să revenim altă dată la cabană. 



Comments

Popular Posts